Memoriam Zutphen
 
 
Wie ben ik?

Met Allerzielen 2006 begon ik, Margreet Beerda (1961), mijn werk als ritueelbegeleider en spreker bij uitvaart onder de noemer Memoriam te Zutphen (Gelderland). De naam is bewust gekozen: de overledene leeft door in de herinnering van zijn of haar nabestaanden.

Met Memoriam ritueelbegeleiding is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Ik probeer betekenis te geven aan wat mij in het leven overkomt, zoals bijvoorbeeld mijn kinderloosheid. Voor mijn rouwverwerking is het uitvoeren van een eenvoudig ritueel heel belangrijk geweest. Ik markeerde daarmee het afscheid van mijn onvervulde kinderwens.  Kort daarna heb ik de post-HBO opleiding ‘Ritueel begeleiden bij afscheid’ afgerond en ben ik gestart met Memoriam. Sindsdien heb ik vele uitvaarten en herdenkingen mogen begeleiden.

De overtuiging dat de dood de overgang is naar een andere dimensie, is voor mij de inspiratiebron om als ritueelbegeleider te kunnen werken. Maar of iemand wel of niet in een leven na de dood gelooft, maakt voor mij geen verschil. Ik werk voor alle levensovertuigingen.

Graag wil ik iets betekenen voor mensen tijdens een moeilijk en kwetsbaar moment in het leven zoals bij het overlijden van een dierbare. Ik merk steeds weer hoe belangrijk het afscheid is voor het rouwproces waar iedere nabestaande doorheen moet.

Een nieuwe uitdaging
Sinds 2015 ben ik als docent verbonden aan Gaandeweg uitvaart Educatie te Apeldoorn. Samen met mijn collega Esther Teunissen verzorg ik de Basiseducatie Ritueelbegeleiding. Het voelt als een voorrecht om mijn liefde voor het vak over te mogen dragen op (toekomstige) collega's. Hen te mogen begeleiden en stimuleren maar me ook door hen te laten inspireren.

Naast de beroepsopleiding Ritueelbegeleiding verzorgen wij ook de Specialisatiemodule Symbolen en Rituelen voor uitvaartbegeleiders bij GaandeweG.

 

Voor vragen of een afspraak, kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

(Foto: Ria Lusink)